SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skånela IF - Handboll
Bredd och Elit - Hand i Hand

Trygghetsarbete - vad gör vi för att just DU ska känna dig trygg i vår förening?

Med stöd från RF-SISU Uppland har Skånela IF under hösten 2022 påbörjat ett riktat arbete för att öka och säkerställa en trygg idrottsmiljö för våra barn och unga. Trygghetsarbetet syftar till att förebygga trygghetsproblem, medvetandegöra trygghetsfrågorna och skapa en plan för hur vi vill agera OM något inträffar.

 

Att arbeta med trygghet handlar om att förebygga, medvetandegöra och stå rustade för att agera om något inträffar i frågor om kränkande behandling, trakasserier, sexuella övergrepp, mobbning, våld. Vuxen mot barn eller barn mot barn.  

 

Skånela IF kommer aktivt jobba med trygghet genom kunskapshöjande insatser, framtagande av förankrad värdegrund, rutiner och åtgärder. Vi hoppas naturligtvis att Skånela IF redan nu är en trygg och bra plats för alla våra unga, ändå vet vi att det i vårt närområde återkommande pågår ärenden som i vissa fall kanske kunnat förebyggas genom ett riktat trygghetsarbete. En modern förening hanterar trygghetsfrågor aktivt! En förening som hanterar trygghetsfrågor aktivt står bättre rustade när/om något inträffar. 

 

Arbetet drivs på uppdrag från styrelsen. Anna-Karin Jernström och Karolina Haglund representerar klubben i trygghetsfrågor och från styrelsen deltar Eva Westling.

 

 

 

Kontakta oss via denna epost: trygghet@skanela.se

Det är begränsad tillgång till vilka som kan läsa denna epost.

 

Ni kan även ringa om ni har frågor eller funderingar som ni inte vill ta i en epost:

Anna-Karin Jernström 070-5235870

 

Skånela IF policy och riktlinjer

      Notering: Revidering kommer ske i dessa dokument under våren 2023

Idrotten Vill - Riksidrottsförbundet

Idrotten Vill riktar sig till ledare inom idrotten på strategisk nivå – nationellt, regionalt och lokalt – samt till ledare inom kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle.

Dokumentet ska också kunna läsas och förstås av alla som är intresserade av idrottsrörelsens ideologiska grunder, förhållningssätt och roll i samhället.

 

Idrottsrörelsens uppförandekod.pdf (rf.se)

Idrotten Vill – Idrottsrörelsens idéprogram

Resultat trygghetsundersökning - Skånela IF 2023

I början av 2023 erbjöds alla aktiva och ledare från lag P/F10 till dam- och herrseniorer att delta i en undersökning om trygghet och trivsel. Undersökningen genomfördes med stöd av FRIENDS och med finansiering från BILPROVNINGEN. 208 aktiva och 37 ledare lämnade sina anonyma svar.

Ett tydligt resultat visar att TRIVSELN i Skånela IF är MYCKET GOD! Baserat på de svar som lämnats finns INGEN rapportering om MOBBNING eller SEXUELLA KRÄNKNINGAR. En mycket hög andel (95 - 99%) spelare trivs och känner god stämning i sitt lag. De litar på sina lagkamrater och de visas respekt.

Trots det starkt övervägande positiva resultatet så finns det en mindre andel aktiva och ledare som rapporterar om negativa upplevelser vid deltagande i Skånela IF:s verksamhet. Även om det är en mindre andel är det något som Skånela IF ser allvarligt på. Frågor om trivsel och trygghet kommer fortsatt vara högt prioriterat och Skånela IF strävar efter att dessa frågor ska genomsyra all verksamhet som bedrivs i Skånela IF´s regi.

 

Bland det negativa beskrivs bland annat:

Mellan spelare/aktiva rapporteras att det förekommer rykten och skitsnack. Det kan också uttalats negativa kommentarer eller hånfulla skämt. Någon upplever ensamhet och några upplever avundsjuka mellan aktiva.

Mellan aktiva och ledare rapporteras att vissa aktiva inte upplever sig vara respekterade av sin ledare eller upplever att alla ledare inte delar sin uppmärksamhet lika till alla eller att de sällan eller aldrig lyssnar på några av de aktiva. Det kan ske verbalt eller med blickar/miner. Upplevelsen anges ofta vara kopplad till frågor som rör prestation eller utrustning. Det som rapporterats av de aktiva bekräftas och förstärks även av de svar som ledare lämnat.

Liknande upplevelser rapporteras även förekomma mellan ledare i viss utsträckning.

Trygghetspersonerna i samarbete med styrelsen för Skånela IF är mycket nöjda med den övervägande positiva rapporteringen om en god trivsel. Skånela IF har en verksamhet där de allra, allra flesta trivs att delta. Ambitionen framåt är att alla med stolthet ska fortsätta att jobba med samma goda anda och behålla allt gott som givit det positiva resultatet. Det är dock viktigt att rapporteringen om negativa upplevelserna tas på allvar och vi ska jobba för förändring i dessa delar. Skånela IF kommer aktivt fortsätta jobba för en ökad trivsel för alla aktiva som deltar i Skånela IF´s verksamhet.

 

På kort sikt finns en målbild att:

  • Det ska vara känt för alla aktiva var de kan vända sig om de känner sig ledsna, sårade eller illa behandlade.
  • Det ska vara känt för alla ledare vilka krav som Skånela IF ställer på verksamheten. Alla ska veta vilket ansvar som kommer med ett ledarskap.
  • Det ska finnas en god kännedom om vad Skånela IF står för och vilka beslutade policys som finns.
  • Frågor som ytterligare bör adresseras och jobbas vidare med är bland annat frågor kopplade till prestation och kommunikation.